Naslovnica / Drama / U... bolje sutra!

Branko Ružić

U... bolje sutra!

U... bolje sutra!

Praizvedba: 11. travnja 2015.

Branko Ružić socijalno je angažirani splitski autor mlađe generacije poznat po svojim pedagoškim komadima za splitski GKM, te kao filmski i TV-scenarist. Ovaj put pred nama je Ružićev komad čija radnja počinje buđenjem petog lica u jednoj psihijatrijskoj ustanovi. Kako je u bolnici svakim danom sve veća nestašica svega pa čak i osnovnih potrepština za život i higijenu, pacijentska se galama samo uvećava. S gospodom iz uprave tim se slabije i teže komunicira, pa stacionirani odlučuju delegirati jednoga od njih kako bi prekinuo njihovu agoniju. Do sada se nikako nisu mogli odlučiti tko bi bio idealan, no pojava petog čovjeka idealna je za demokratsku prevagu, dakle izbore i popratne igre lobiranja. Uz angažman mladih splitskih glumačkih snaga, u ovoj neobičnoj komediji koja ne počiva isključivo na verbalnom kazališnom izrazu po prvi put će se kao redatelj okušati glumac Mijo Jurišić.

Riječ autora

Pet vrlo raznolikih i duboko tragičnih ljudskih sudbina povezao je izgubljeni rat s nevidljivim, birokratiziranim sustavom, i njegovim vidljivim, ali do srži korumpiranim predstavnicima koje često zovemo "fini ljudi". Nakon okršaja su završili u mentalnoj instituciji. Kako nepobjedivi sustav i tu ima apsolutnu vlast, oni uglavnom imaju tek svakodnevno beznađe. Čovjeku je u prirodi da živi ipak samo dok se nečem nada, a lišeni mogućnosti da spas nađu bar u blagdanskom peglanju kartica u trgovačkim centrima, prisiljeni su na odlučne korake. Prvi razumni potezi, od uvođenja demokracije, do revolucionarnog udara na sustav baš i nisu osobito uspješni jer su zidovi institucije vrlo limitirajući faktor. Preostaje im tek bijeg nakon kojeg je u planu svojim pričama ukazati ljudima na istinu o svijetu u kojem žive.

Radnja ove priče jest smještena u pravu ludnicu, a to što ona podsjeća na standardni život je sasvim normalna post-tranzicijska okolnost.

Formalno sam autor teksta, ali tekstu i predstavi u cjelini su neizmjerno pridonijeli, kako redatelj Mijo Jurišić, tako i sami glumci, svi redom iznimno talentirani ljudi i na angažmanu im se od srca zahvaluljem!

Branko Ružić

Redatelj: Mijo Jurišić

Redatelj Mijo Jurišić

Scenografkinja Vesna Režić

Scenska glazba Ana Šabašov i Goran Cetinić - Koća

Oblikovatelj svjetla Miroslav Mamić

Oblikovatelj zvuka Željko Mravak

Izvođači:

Vanda Boban Jurišić, Goran Marković, Marko Petrić, Stipe Radoja, Monika Vuco