Naslovnica / Novosti / Objava nagrađene i najboljih drama na natječaju HNK Split za najbolju novu dramu o ravnopravnosti spolova (download tekstova i životopisa dramatičara

Objavljeno: Subota, 30. srpnja 2016.

Objava nagrađene i najboljih drama na natječaju HNK Split za najbolju novu dramu o ravnopravnosti spolova (download tekstova i životopisa dramatičara

Sukladno uvjetima Javnog poziva za novi dramski tekst objavljujemo dramski tekst Marije Dukić Što čekamo odabran kao najbolji na natječaju te još četiri drame koje je Povjerenstvo izdvojilo i odlučilo preporučiti kazalištima kao kvalitetan predložak za dramsku produkciju. Riječ je o dramama Tanje Šljivar: Kao i sve slobodne djevojke, Davora Špišića: Tihe noći i Bojana Brajčića: Circulus Vitiosus, dok se tekst Jelene Marović: Baba, ili o emancipaciji preporučuje školskim kazališnim družinama.

Klikom na linkove možete pročitati nagrađenu i izdvojene drame, te životopise njihovih autora.

Autorica nagrađene drame Marija Dukić dobit će 30.000 kuna brutto, a odabrani dramski tekst Što čekamo u sezoni 2016./2017. bit će praizveden u produkciji HNK Split u režiji redatelja/ice kojega će se u kolovozu 2016. odabrati također javnim natječajem.

Drama Što čekamo prema obrazloženju Povjerenstva govori o suvremenoj obitelji, ponešto drugačijoj od promoviranog konzervativnog stereotipa koju čine majka, njezin partner te sin i kćer, blizanci pred upisom na fakultet. Autorica Marija Dukić u njoj progovara upravo o temama koje problematiziraju i promoviraju punu ravnopravnost spolova a koji su i navedeni u Javnom pozivu. Obiteljska drama Što čekamo kritizira tradicionalne rodno pristrane stereotipove i društvenu praksu o ulozi žene, ali i muškarca u obitelji, društvu i profesionalnom okruženju čime stimulira kritičku re-evaluaciju ovakvih socijalnih stereotipova. Što se događa kad sin želi odabrati "žensko", a kćer "muško" zanimanje i kakve veze u svemu tome ima uloga (nepostojećeg) oca u formativnim godinama neke su od tema kojima ova drama prodire u srž muško-ženskih odnosa, ali i nametnutih predrasuda. Ona ne nudi rješenja, ali se dramski vještim zapletom snažno bori za razumijevanje različitih odabira i ravnopravnost spolova. Sigurni smo da će ovaj tekst uspješno zaživjeti u produkciji HNK koje će ga postaviti u formi interaktivnog „forum“ kazališta.

Marija Dukić novo je ime u kazališnim krugovima, a ovo je njezin dramski prvijenac. Diplomirana profesorica hrvatskog i engleskog jezika rođena je u Splitu 1983. godine, a još za vrijeme pohađanja Prve jezične gimnazije sudjelovala je u brojnim pjesničkim susretima. Književna publika pozna je kao urednicu časopisa „The Split Mind“ i dobitnicu prve nagrade Natječaja za kratku priču šibenske Gradske knjižnice Kušin 2016.

Špišićeve Tihe noći dramatična su priča o drugačijoj obitelji u božićnom okruženju, u koju je umetnuta i izbjeglička tematika, a Špišić kao profesionalni i dobro poznat pisac ovim tekstom ispisuje još jednu kvalitetnu dramu u svom opusu koja se nameće kao izvrstan kazališni predložak.

Tanja Šljivar bosansko-hrcegovačka spisateljica, iako vrlo mlada dobro je poznata u kazališnim krugovima, a njezini su tekstovi više puta nagrađivani i često izvođeni. Kao i sve slobodne djevojke, "dramski tekst o jednom pokušaju slobode u malom gradu", drama je o tinejdžerskoj trudnoći, multiplicirana kroz priče 7 trinaestogodišnjih djevojčica. Dojmljiva, snažna, ponekad brutalna, ova je drama provokativan i intrigantan predložak za igranje.

Bojan Brajčić, mladi splitski glumac svojim se prvim dramskim tekstom pokazuje kao zaigran dramatičar, duhovitog, odličnog dijaloga i dinamične dramske strukture, a tekst Circulus Vitiosus upozorava na potencijalno vrlo zanimljivog dramatičara.

Tekst Jelene Marović Baba ili o emancipaciji na zanimljiv način obrađuje teme o ravnopravnosti spolova prilagođene srednješkolskoj publici, izbjegavajući perpetuiranje spolno/rodno uvjetovanih stereotipova čijem uklanjanju bi aktivnost vezana uz ovaj projekt trebala doprinijeti.

Na Javni poziv za novi dramski tekst u sklopu projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje privatnog i obiteljskog života objavljen na mrežnim stranicama HNK i u medijima 9. veljače 2016. godine u zadanom roku do 15. svibnja 2016. prijavljeno je ukupno 25 dramskih tekstova iz Hrvatske i BiH. Svi su tekstovi prema propozicijama bili neobjavljivani i neizvedeni. Povjerenstvo je radilo u sastavu Andrea Mladinić, glumica splitskog HNK, Goran Selanec, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te Jasen Boko, dramaturg. Prijavljeni tekstovi, kako se obično i događa na ovakvim natječajima, varirali su u kvaliteti, ali je među prijavljenima bio dovoljan broj tekstova koji su mogli zadovoljiti kriterije, kako one zadane temom, tako i umjetničke.

Na kraju, nakon višednevnog dogovaranja Povjerenstvo je većinom glasova kao pobjednički tekst odabralo dramu autorice Marije Dukić: ŠTO ČEKAMO i ta je odluka objavljena na mrežnim stranicama i u medijima.

Kako ciljanu publiku produkcije čine mladi u dobi od 15 do 19 godina, predstava će gostovati u srednjim školama i na scenama u 4 županije juga Hrvatske: Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj.

Sve nabrojane aktivnosti, uključujući i objavu gore spomenutih tekstova dio su projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života sufinanciranog sredstvima REC programa Europske komisije a njegova nositeljica je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, dok su partneri na projektu Hrvatsko narodno kazalište Split, Udruga Riječi/Prave/Predstave i MAMFORCE (Spona komunikacije).