Naslovnica / Novosti

Novosti

Objavljeno: 01.09.2016.

Preminula je Biserka Anić-Belković

Biserka Anić-Belković dugogodišnja solistica Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split preminula je 29. kolovoza u Splitu.

HNK Split, u sklopu projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života, objavljuje

NATJEČAJ za redatelja/icu predstave
namijenjene učenicima/cama završnih razreda srednjih škola na navedenu temu.

OPIS posla
Režija interaktivne predstave forum kazališta prema tekstu Marije Dukić “Što čekamo?” koja će doprinijeti ostvarivanju dolje navedenih ciljeva djelovanja.

Sukladno uvjetima Javnog poziva za novi dramski tekst objavljujemo dramski tekst Marije Dukić Što čekamo odabran kao najbolji na natječaju te još četiri drame koje je Povjerenstvo izdvojilo i odlučilo preporučiti kazalištima kao kvalitetan predložak za dramsku produkciju. Riječ je o dramama Tanje Šljivar: Kao i sve slobodne djevojke, Davora Špišića: Tihe noći i Bojana Brajčića: Circulus Vitiosus, dok se tekst Jelene Marović: Baba, ili o emancipaciji preporučuje školskim kazališnim družinama.

Na Međunarodnome baletnom natjecanju „Mia Čorak Slavenska“ koje je održano u HNK Zagreb od 6. do 7. srpnja, nagradom Hrvatskoga društva profesionalnih baletnih umjetnika u juniorskoj kategoriji nagrađena je Ana Mamić, polaznica Baletnog studija HNK Split. Ana Mamić i Luisa Duplančić, također polaznica splitskoga Baletnog studija, koju je za izvedbu nagradio v.d. ravnatelja Baleta HNK Split Dinko Bogdanić, dobile su zahvaljujući uspjehu na natjecanju prigodu za usavršavanje u Budimpešti od 18. do 30. srpnja.

Drama autorice Marije Dukić Što čekamo proglašena je najboljim dramskim tekstom pristiglim na Javni poziv za novi dramski tekst o ravnopravnosti spolova splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u sklopu projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje privatnog i obiteljskog života u veljači ove godine. Povjerenstvo koje je radilo u sastavu Andrea Mladinić, glumica splitskog HNK, Goran Selanec, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te Jasen Boko, dramaturg, donijelo je odluku o pobjednici birajući između 25 pristiglih tekstova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Zbog većeg broja tekstova ujednačene kvalitete, složenosti zadane teme i produkcijskih mogućnosti, Povjerenstvo je odlučilo produžiti rok za odluku o najboljem tekstu prijavljenom na Javni poziv za novi dramski tekst o ravnopravnosti spolova splitskog Hrvatskog narodnog kazališta koji je dio projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje privatnog i obiteljskog života.

Umjesto 1. srpnja svoju će odluku Povjerenstvo donijeti najkasnije do petka 8.srpnja, a objavit će je na mrežnim i Facebook stranicama HNK Split, te u medijima.

Velika scena Hrvatskog narodnog kazališta Split slijedeća će tri dana, od 16. do 18. lipnja biti rezervirana za 230 polaznica i polaznika Baletnog studija koji će održati svoj tradicionalni završni Baletni koncert i prikazati koliko su napredovali u zahtjevnim plesačkim vještinama.

Baletna predstava 5 do 12 splitskog Hrvatskog narodnog kazališta gostovat će 10. lipnja u Beogradu. Balet HNK Split izvest će predstavu koreografa i redatelja Igora Kirova u sklopu revijalnog programa Festivala koreografskih minijatura na velikoj sceni beogradskog Narodnog pozorišta.

Simfonijski puhački ansambl Sveučilišta St. Thomas iz Sjedinjenih Američkih Država iz Minnesote, nastupit će u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u nedjelju 29. svibnja s početkom u 20 sati. Koncert je organiziran u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu, a njime će ravnati stalni dirigent Orkestra, maestro Mathew J. George. Na programu su djela američkih skladatelja koja su dio stalnog repertoara ovog sveučilišnog orkestra, te djela Vlade Sunka i Jakova Gotovca koje je Orkestar za ovu priliku uvrstio u svoj repertoar.

Dvadeset i pet dramskih tekstova Iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine pristiglo je na upravo zaključeni Javni poziv HNK Split za novi dramski tekst u sklopu projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i privatnog života.

Na 23. Festivalu glumca koji se od 13. do 21. svibnja održao u Vukovarsko-Srijemskoj županiji glumac Hrvatskog narodnog kazališta Split Pere Eranović dobio je nagradu Ivo Fici za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina za monodramu Priče iz Vukovara, vlastitom autorskom projektu u produkciji Umjetničke akademije u Splitu i HNK Split - Scene mladih. Čestitamo!

U subotu 21. svibnja na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split ansambli HNK Split i splitske Glazbene škole Josipa Hatzea zajedno će izvesti koncert nazvan Filharmonija budućnosti. Treću godinu uzastopce pri kraju kazališne sezone splitska nacionalna kazališna kuća i glazbena škola prebogate tradicije ujedinit će svoje ansamble u koncertu koji će predstaviti sadašnjost i budućnost splitske glazbene scene. Zajedničkom izvedbom učenika Glazbene škole, Zbora i Orkestra splitske Opere i solista ravnat će maestro Ivo Lipanović, a uvodnom skladbom maestro Jure Bučević. Koncert započinje u 20 sati.

Objavljeno: 15.05.2016.

Marin Limić - Zaboravljene melodije

Pijanist Marin Limić održat će solistički recital u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u ponedjeljak 16. svibnja s početkom u 18 sati. Recital nazvan Na programu recitala nazvanog Zaboravljene melodije su djela Bedřicha Smetane, Johna Fielda, Františeka Černocha, Enrique Granadosa i Borisa Papandopula.

Pere Eranović, mladi glumac splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, gostovat će sa svojom monodramom Priče iz Vukovara na 23. Festivalu glumca u sklopu kojeg će nastupiti 14. svibnja u dvorani Mladost u Županji, a dan poslije u Hrvatskom domu u Vukovaru, gradu kojem je ovaj Eranovićev autorski projekt u potpunosti posvećen. Nastala u suradnji Umjetničke akademije Split i HNK Split monodrama je sačinjena od tekstova Siniše Glavaševića, kako njegovih dramatičnih radijskih izvještaja o ubijanju grada, tako i predratnih proznih zapisa o gradu.

Akciji kojom Hrvatsko narodno kazalište Split publici nudi ulaznice za sve dramske i baletne predstave po promotivnoj cijeni od 30 kuna pridružuje se i IKS festival. Naime, prvih 300 gledatelja koji na blagajni Kazališta kupe neku od ovih ulaznica na poklon će, od petka 13. svibnja, dobivati i IKS karticu kojom ostvaruju pravo na popust od 30% za programe IKS festivala u lipnju 2016, ali i popuste kod partnera Festivala do kraja 2016. Tako će imaoci kartice na blagajni HNK Split moći 30% jeftinije kupiti ulaznice za sve predstave u kazališnoj sezoni za koje vrijede popusti, ulaznice splitskog Gradskog kazališta mladih plaćat će 25 umjesto 30 kuna, a članska karta Kinoteke Zlatna vrata koštat će ih 150 umjesto 200 kuna.