Naslovnica / O nama / Obitelj u gradu, grad u svijetu

Obitelj u gradu, grad u svijetu

Izazov je usporediti sebe s drugima, drugačijima, brojčano većima i moćnijima. Usporediti sustave vrijednosti u kojima smo formirani s vrijednostima u kojima su formirani ti neki drugi, drugačiji, veći i moćniji, znači propitati vlastiti identitet ili više njih, jer nitko se od nas ne pronalazi u samo jednom identitetu. A suočiti se s odgovorima, ne mora biti ugodno. Koliko smo samo puta samodostatno izgovorili: “Ča je pusta Londra…“, da bismo kasnije prizivali duh velikih metropola u našu svakodnevicu, bremenitu svojim malim i velikim brigama.

Urbanost i urbani način življenja, dakako, u jednom Splitu imaju svoje specifičnosti, i njegovo Kazalište je jedna od njih. Kao kazalište s nacionalnim predznakom i značajem, a s mediteranskim koloritom i brojnim iskustvima međunarodnih suradnji, ove sezone dajemo sebi u zadaću pronalaziti razlike i sličnosti obiteljskih vrijednosti našeg urbaniteta s obiteljskim vrijednostima tih nekih drugih, većih i moćnijih urbanih megastruktura, zvale se one dekadentnim Parizom, literarnom baštinom Shakespearea ili bogatom glazbenom tradicijom melodiozne Italije.

Pred nama je uzbudljiva kazališna sezona, “…mješavina tragičnog i komičnog, fantastičnog i realističnog, u posve novoj i izrazito složenoj humorističkoj situaciji…“ (Pirandello, predgovor drami Šest lica traži autora) na čijem početku želimo srdačnu dobrodošlicu svim našim gledateljicama i gledateljima!

Goran Golovko, intendant HNK Split